Att äta annat än pasta är en het trend som vi redan sett förra året. Detta kommer tydligen att fortsätta, då vi lär stoppa i oss pasta gjort på quinoa, linser, kikärtor, grönsaker och alger. Och på tal om alger, kommer vi in på en annan trend som lär komma i år, och det är japansk mat. Det japanska köket har ju redan mottagits med storm i alla storstäder, där vi äter sushi som snabbmat. Men ska vi tro de senaste trendspanarna kommer vi att äta ännu mer Ponzu, Mizo, mirin, sjögräs och plommonvinäger. Det japanska köket med sina stilrena smaker är mer än sushi och rå fisk.
Japanerna äter maten, precis som vi som en socialt umgänge, och japanerna har flera rätter som bjuder in till lång samvaro och långa sittningar. Exemplet på det är till exempel sukiyaki, shabu shabu och andra gryträtter, som görs vid bordet. Kalla vinterkvällar, bjuder japanerna in till kvällsmat och passar på att värma sig vid grillen som finns mitt på matbordet. På grillen sätts en gryta med kött, grönsaker, fisk och nudlar. När maten har grillats klart, tar alla för sig ur samma gryta och doppar maten i olika goda såser.