Vad är Shiratakinudlar?

Shirataki nudlar är långa, vita nudlar som består av en typ av stärkelse som kallas glucomannan. Kroppen smälter inte denna stärkelse, vilket gör shiratakinudlar mycket låga i kalorier och kolhydrater. På Fitnessfrank kan du jämföra lite olika varianter av denna sortens nudlar. 

Shirataki-nudlar är en populär del av det japanska köket. Men på grund av deras näringsegenskaper och mångsidighet har de vunnit popularitet i andra delar av världen, särskilt bland dem som följer lågkolhydratdieter.

Potentiella hälsofördelar

Shirataki nudlar kan ha ett antal hälsofördelar, beroende på individen. De inkluderar:

Använd som matersättning

Människor kan finna shirataki-nudlar både användbara och fördelaktiga för deras hälsa om de har en matallergi, matintolerans eller ett matsmältningsproblem som begränsar deras kost.

Detta beror på att shiratakinudlar är fria från ämnen som kan orsaka symtom hos vissa människor. Till exempel innehåller de inte:

  • vete
  • gluten
  • ägg

Att nå en bra vikt

Shirataki-nudlar kan hjälpa människor att nå en bra vikt genom att ersätta andra stärkelsehaltiga livsmedel med lågt kaloriinnehåll och låga kolhydrater.

Minska markörer för diabetes och metabolt syndrom

Shirataki-nudlar har ett lågt glykemiskt index, vilket innebär att de inte orsakar en topp i blodsockernivån efter att ha ätit dem. Detta kan göra dem till ett användbart livsmedel för personer med prediabetes, metabolt syndrom eller typ 2-diabetes, som kan behöva begränsa sitt kolhydratintag.

Sänka kolesterolet

Glukomannanfiber kan hjälpa till att sänka kolesterolet genom att få levern att frigöra kolesterolhaltig galla, som kroppen eliminerar via tarmrörelser.

Regelbundna tarmrörelser

Som med andra källor till lösliga fibrer kan shirataki-nudlar hjälpa matsmältningen och främja regelbunden tarmrörelse. Detta kan hjälpa personer som upplever förstoppning eller som vill öka sitt fiberintag för att generellt förbättra matsmältningen.

13 Apr 2023