Bra bakningstips

Det sägs ofta att matlagning är en konst och att baka är en vetenskap. Det finns en viss överlappning – du behöver definitivt tekniska färdigheter i matlagning och konstnärlighet i bakning. Men i matlagning skapar du en maträtt som du skulle göra en målning, provsmakar och justerar samtidigt som du lägger till din egen personliga stil. När du bakar måste du vara noggrann och följa receptet, annars faller dina kakor, dina kakor breder ut sig, dina pajskal blir sega och så vidare och så vidare. Men med dessa baktips behöver du inte låta bli att baka! De flesta bakningsmisstag kan enkelt undvikas genom att förstå grunderna, undvika ersättningar och följa några enkla regler.

Mät noga!

Av alla baktips är detta den viktigaste regeln nummer ett i bakning! Helst bör du väga dina ingredienser på en digital våg, men om du inte har en, är det korrekta sättet att mäta torra ingredienser att använda sked- och nivåmetoden: hälla ingredienserna i en torr mätbägare och jämna ut eller "sopa" topp med rak kant. En kopp mjöl mätt i volym kan variera en hel del, så om du öser ner den i måtten och packar in den kommer du att få alldeles för mycket mjöl och dina bakverk blir torra. Den enda ingrediensen som du någonsin borde packa i en kopp är farinsocker.

Flytande ingredienser bör alltid mätas i genomskinliga måttbägare med hällpipar och graderingar på sidan av koppen.

Använd rumstempererade ingredienser

När ett recept kräver rumstempererade ingredienser är det viktigt att följa det. Kallt smör kan inte gräddas, och kalla ägg kan chockas och stelna till en smet. 

Håll koll på ugnens temperatur

Det är en bra idé att kontrollera din ugnstemperatur då och då för att vara säker på att den är korrekt. På samma sätt, när du bakar, försök att inte öppna ugnen för att titta förrän den rekommenderade tillagningstiden är slut. Annars kommer du att släppa in kall luft, vilket avbryter bakningsprocessen. Det enda undantaget från denna regel är att rotera pannorna halvvägs genom bakningen om du lagar mat på flera pannor eller om din ugn har en varm plats; gör det bara snabbt så att du inte kyler ner ugnen.

Skippa ersättningar

Tyvärr finns det inga bra substitut för allroundmjöl, socker, smör eller ägg. Kom ihåg att bakning är kemi; experimentera på egen risk! Men "receptpolisen" kommer inte efter dig om du ändrar små saker som inte ändrar kemin i receptet, som att lägga till nötter eller byta apelsinskal mot citronskal.

2 Mar 2023