Olika porslin för olika rätter

Enligt siten Martin & Servera, dukar de svenska restaurangerna numera med lite udda porslin beroende på vilka rätter man bjuder på. Ändå är det fortfarande skandinavisk stil som dominerar. Trenden lutar åt att restaurangerna vill duka med tanke på hela upplevelsen för gästerna. 

– Det som känns riktigt nytt är att många restauranger vill ha tallrikar och skålar som är speciellt avsedda att passa en viss maträtt, det kan vara ett sätt att accentuera restaurangens signaturrätt, säger Susanne Appelbo, specialistsäljare restaurangutrustning, Martin & Servera. På samma vis som man serverar sin signaturdrink i baren i ett utvalt glas, säger Susanne Appelbo, specialistsäljare restaurangutrustning, Martin & Servera, till deras nyhetssite.

Det ska vara sparsmakat

Det sparsmakade och rena dukningen fortsätter att dominera, tror Jan Rundgren som ansvarade för inredningen av pop up-restaurangen Nordic Essence.

– Man använder fina detaljer som marmor, mässing och koppar, säger han och nämner stengods, keramik med färger som naturfärgat, brunt, grått och sandfärgat. Och att man väljer att duka med mindre tallrikar och assietter. Man blandar också trä, bark, marmor och sten vid dukningen. Det är bara att kopiera och använda din egen fantasi!

28 Apr 2017