Hur kan jag få bättre sömn?

Det är viktigt att få bra sömn, på natten, men många av oss lider av sömnbrist eller känner oss ofta allt för trötta. Men hur kan man då sova bättre? Går det att lära sig att sova bra? Ett sätt är att skaffa persienner Malmö eller rullgardiner till sovrummet, eftersom det är bra att sova i ett rum som är mörkt, svalt och gärna tyst. Fasta sovrutiner är ett annat sätt att få bättre sömn. Man bestämmmer helt enkelt en tid att lägga sig och en tid att vakna och ser till att göra det, varje dag.

Sedan är det även bra att begränsa skärmtiden före man ska sova. Det är lätt att fastna om du tar med mobiltelefonen eller surfplattan i sängen. Det blå ljuset från skärmarna stör den biologiska klockan så plocka fram en bok istället.

Sen bör man också undvika att dricka kaffe, te och cola allt för sent, då det innehåller koffein. Då är det bättre att dricka ett kvällste med rogivande örter.

Sova bättre

Att sova bättre kan man göra genom att göra sig trött på dagen. Det med fysisk aktivitet och att vara utomhus mycket. Frisk luft är bra! Sen är det bra att träna, men inte allt för sent. Man bör även undvika att sova mitt på dagen, så tupplurar i soffan är inte bra att göra, i alla fall inte om man vill ha en hel god natts sömn i sängen senare. Sen är det bra att ha skön säng med bekväma sängkläder!

15 Dec 2020