Baka i köket kräver mer utrymme

Snart ska vi bygga en köksö i vårt kök. Vi inser att vi behöver mer utrymme i köket. Som det är just nu har vi hela tiden utrymmesbrist. Det går inte att rada hur många bakplåtar på varandra som helst, även om vi har en särskild ställning för bakplåtarna. Vi har redan mätt utrymmet. Det är väldigt viktigt med mått i ett kök för att det ska fungera ordentligt. Det ska helst finnas en yta på 120 till 140 centimeter mellan köksö och övrig inredning i köket. Men det ska heller inte vara för långt mellan kyl, spis och diskho. Tre ställen som man använder mest i ett kök. Man behöver också 40 centimeter från spisen, eller ugnen att ställa saker på.

Så här bakar du utan socker:

Botten

3 dl pekannötter

100 g dadlar, ca 10 st

en nypa salt

  • Mixa pekannötterna i en matberedare till ett fint pulver.
  • Kärna ur dadlarna och mixa ner bland nötterna tillsammans med en nypa salt.
  • Tryck ut nötmassan i botten av en springform, 20 cm i diameter.
  • Fyllning

    5 dl naturella cashewnötter

    1 dl kallpressad kokosolja, utan smak

    0,5 dl agavesirap

    0,5 dl vatten

    2 msk mesquitepulver (kan uteslutas)

  • Blötlägg cashewnötterna i några timmar, helst över natten.
  • Smält kokosoljan försiktigt i mikron eller i en kastrull.
  • Mixa ihop samtliga ingredienser till en slät, tjock kräm.
  • Häll ner krämen över pajskalet. Skaka formen så ytan blir jämn och slät.
  • Ställ in i frysen i några timmar, helst över natten.
  • Kolasås

    80 g dadlar, ca 8 st

    1,5 dl kallpressad kokosolja, utan smak

    1,5 dl lönnsirap

    en nypa flingsalt

  • Kärna ur dadlarna och smält kokosoljan.
  • Mixa samman samtliga ingredienser till en slät kolasås.
  • Ta ut cheesecaken ur frysen. Lossa formen och lyft över cheesecaken på ett serveringsfat. Häll över kolasåsen och dekorera med pekannötter. Servera.
  • 15 Oct 2017