När man bakat borde man rengöra ugnen

Detta goda bröd är det snart dags att baka. Ser du vad det är? Det är ett tyskt Stollen. Man kan köpa det på Lidl, men allra godast är det att baka själv. Jag har bakat det för att min mamma och mormor bakade det varje jul. Min mamma tog med sig den tyska traditionen när hon gifte sig med pappa, och jag har tagit över den traditionen av min mamma. Det är inte särskilt svårt att göra, men den har en lång lista med ingredienser och ska jäsa länge. Glöm inte att efter baket måste du rengöra ugnen, kolla in www.rengöraugn.se för tips på lätt rengöring.

Deg:

375 gram vetemjöl 
188 gram smör
1, 1 dl mjölk
30 gram jäst
46 gram socker
6 gram salt

Krydda:

1/2 struken matsked muskotblomma
1/2 struken matsked kardemumma
1 tesked vaniljsocker
skal av en halv citron
skal av en apelsin
5 droppar bittermandelarom

Fruktblandning:

(70 gram suckat)
50 gram kanderade apelsinskal
100 gram hackad mandel
250 gram russin
50 gram korinter
60-70 milliliter rom

Sockerblandning utanpå brödet:

smält smör, strösocker och florsocker

Så här förbereder du fruktblandningen:

Blanda all frukt med rommen i ett tättslutande kärl och låt stå 1-2 dagar. Under denna tid tar frukten upp romsmaken. Gillar du inte rom, ta någon annan likör som du gillar. Det är bara efter tycke och smak att välja.

Degberedning:

Gör en deg av mjölk, jäst och vetemjöl. Låt den jäsa. Den måste jäsa på en tillräckligt varm plats för att den ska bli bra. Jag brukar låta den jäsa på spisen medan ugnen värms upp. Det är en tillräckligt varm plats.

Addera sedan de övriga ingredienserna in i degen som har fått jäsa. Degen ska nu bli fast men inte hård. Låt degen jäsa på nytt, i 40-45 minuter, också nu på en varm plats. Har du degen på en alltför hög temperatur börjar smöret smälta, vilket inte är bra. Så kolla så inte smöret smäter i degen.

När den jäst klart forma degen först till en rund boll och gör den sedan anvlång. Lägg den i en avlång brödform. Om du bakar ut degen utan form, jäser den lätt ut på bredden. Låt jäsa på samma varma plats i 20 minuter.

Grädda den i ugnen i 20 minuter på  200 grader. Sänk sedan värmen till 190 grader och baka den i 50 minuter. Eftersom den är i ugnen så länge, täck Stollen med aluminiumfolie.

19 Oct 2017