Franska bakverk och andra produkter

Ett land jag verkligen skulle vilja besöka, det är Frankrike! Jag har aldrig varit där, men älskar att baka franska bakverk samt köper gärna en hel del franska produkter av märket Savon de Marseille, (köp här). Dock skulle jag vilja njuta av bakverken på plats i Paris samt åka till Marseille för att hitta franska tvålar. En vacker dag vet jag att jag kommer att åka dit, men tills dess får jag väl roa mig med att baka egna goda franska bakverk. En av mina favoriter, det är macarons. Det är sådana ni ser på bilden. Om ni är sugna på att testa, så ska jag dela med mig av ett bra recept.

Franska macarons

Grundrecept macarons
4 äggvitor 
0,5 dl strösocker
150 g sötmandel, skållad och malen
4 dl florsocker
Grundrecept smörkräm
100 g smör, mjukt
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula (ekologisk)
några droppar valfri hushållsfärg

Sedan kan man smaksätta smörkrämen med vad man vill. Här är tre olika smaksättningar:

Hallonmacarons
röd hushållsfärg
2 msk hallonsylt
Choklad- och hasselnötsmacarons
125 g hasselnötter (i stället för mandel)
2 tsk kakao
2 msk nutella
1 msk kakao
Pistagemacarons
150 g pistagenötter
pistageessens (efter smak)
grön hushållsfärg

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.
  • Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.
  • Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.
  • Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med Silpat eller bakplåtspapper.
  • Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
  • Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
  • Dra bort Silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.

Smörkräm

  • Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  • Vispa ner äggulan.
  • Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.
  • Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.
  • Lägg resten av mandelkakorna över som lock.

Rosa - hallonmacarons
Färga macaronsmeten med röd hushållsfärg.
Smaksätt krämen med 2 matskedar hallonsylt.
Bruna - choklad- och hasselnötsmacarons
Gör macaronsmeten på 125 g hasselnötter istället för 150 g sötmandel och smaksätt den med 2 tsk kakao.
Smaksätt smörkrämen med 2 matskedar nutella och 1 matsked kakao.
Gröna - pistagemacarons
Gör macaronsmeten på 150 g pistagemandel istället för sötmandel.

8 nov 2021