Kliar i fingrarna att börja julbaka

Jag vet att vi bara är i början av november, men jag har börjat bli sugen på att börja julbaka. Jag satt och läste på lite olika bakbloggar och givetvis hittade jag en massa goda recept, på både det ena och det andra. Det var lussebullar, pepparkakor och småkakor och massa annat gott. Jag minns mina barndoms jular, då mamma gjorde klenäter, struvor, pepparkakor och sju sorters kakor. Så avancerat brukar det inte vara här. Men en del godsaker blir det allt.

Hitta bästa pepparkaksreceptet

Varje år ser jag till att göra pepparkakor med barnen. Jag har testat flera olika pepparkaksrecept och någon gång har jag även köpt färdig deg, men jag föredrar att göra den själv. Här är det recept jag tycker funkar bäst:

200 gram smör
1.5 dl sirap
3 dlsocker
1.5 dl grädde
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk bikarbonat
0.5 msk malda nejlikor
12 dl mjöl

Smält smöret och rör i socker och sirap. Häll upp i bunke o låt svalna något.
Rör i kryddorna och grädden. Blanda bikarbonaten med lite mjöl och rör sedan i. Häll i resten av mjölet men spara 2 dl till utbakning.
Låt vila över natten minst men klarar sig i kyl i 10 dagar.
 Arbeta med degen och ta eventuellt i mer mjöl. Kavla ut degen och tryck ut figurer. Lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Grädda i 200 grader i ca 5 min. De tunna bränns lätt så gör dem gärna lite tjockare än "köpkakor".

Får hålla mig till tåls

Även om jag är sugen på att börja med pepparkakor och annat så får jag nog allt vänta en månad, annars så lär det ändå hinna ätas upp av alla här hemma och man får göra om!

2 nov 2018