Kakor med mindre socker

Kakor är ju något av det godaste som finns. Det är ju dock ofta som så att de är fyllda med mycket fett och socker. Det är inte alltid så bra varje sig för vikten eller för tandhälsan. Som tur är så finns det en mängd recept på kakor, med mindre socker. Det passar ju bra att baka dem ibland, för den så kallade vardagsfikan. Så kan man lyxa till det lite mer när det är helg sedan. Givetvis kommer jag här att dela med mig av ett par recept på fika med mindre socker i.

Baka lättsötat

När man ska baka med mindre socker kan man göra som så att man minska sockermängden och ersätter sötman från vanligt socker med mogna bananer, hackade russin och äpplen med mera.

Bananmuffins

150 g smör
1 dl strösocker
4 st ägg
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
2 tsk kanel
4 dl vetemjöl
2 st mogna bananer

Rör ihop rumsvarmt smör och socker med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Blanda bakpulver, vaniljpulver, kanel och mjöl och rör ner i smeten.Mosa bananerna och blanda med smeten. Fördela smeten i muffinsformar, gärna i muffinsbleck. Stick ner bananskivor i smeten och grädda i ca 20 minuter på 200 grader.

Ju mognare bananer, desto sötare kaka.

Kladdkaka med choklad

150 g mörk choklad
100 g smör
3 st ägg
1.5 dl strösocker
0.5 tsk vaniljpulver
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Servera med:
grädde
bär

Hacka chokladen. Smält smöret och lägg ner chokladen i smöret och rör om tills den smält.Vispa samman ägg, socker och vaniljpulver. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten tillsammans med chokladsmöret. Blanda om till en jämn smet. Häll smeten i en smord form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Grädda i 18 minuter på 175 grader. Låt kakan kallna och servera med grädde och bär.

19 jul 2018